The Blog

DASH Dieet Hoofdgerecht: Tropische Meloen Salade

Een lekkere fris-zoete maaltijdsalade voor 2 personen

 • 1 puntpaprika
 • halve orange candy meloen (of elke andere soort meloen)
 • handje druiven
 • half zakje rucola
 • 150 g gerookte kip
 • handje pecannoten of walnoten
 • 1 el balsamico azijn
 • 2 el olijfolie (extra vierge)

Snijd de puntpaprika in stukjes. Halveer de druiven en snijd de gerookte kip in reepjes. Halveer de meloen, haal de pitjes er uit met een lepel en snijd de meloen in blokjes. Meng de balsamico-azijn en de olijfolie tot een dressing.

Leg de rucola op een schaal en meng alle bovengenoemde ingrediënten er door heen. Bestrooi de salade met pecannoten en besprenkel met de dressing.

Deze salade is vullender dan je denkt, maar als een gezinslid DASH niet volgt, doe er voor diegene dan eventueel een beetje stokbrood bij ter aanvulling.

Nog 13 salade recepten vind je in ons eBook!

DASH Dieet voorgerecht: Bruschetta

bruschetta

Ingrediënten:

 • 1 volkoren stokbrood (of 2 kleintjes)
 • basilicum
 • peterselie
 • 2 teentjes geperste knoflook
 • 3 tomaten in fijne blokjes
 • 1 theelepel olijfolie
 • 2 theelepels balsamicoazijn
 • 1 theelepel zwarte peper

Snijd de stokbroden schuin af in stukken van ongeveer 2 cm en plaats deze vervolgens in de oven op 200 graden.  Bak de broodjes tot deze lichtbruin zijn. Snijd de kruiden in kleine stukjes en meng dit samen met de andere ingrediënten in een kom. Roer alles door elkaar en varieer in zwarte peper naar smaak. Verdeel alles over de gebakken broodjes en warm serveren.

DASH Dieet Lunchrecept: Spinazie-Kip Salade

Één van onze favoriete dash dieet lunchrecepten is onderstaande salade, snel en heerlijk!

IMG_0232

Ingrediënten:

 • 800 gr. Spinazie
 • 250 gr. Aardbeien
 • 100 gr. Walnoten
 • 150 gr. Kipfilet
 • 250 gr. Blauwe bessen
 • Dash Vinaigrette

Sla de kipfilet plat en bak deze vervolgens op middelhoog vuur tot deze helemaal gaar is. Als de kip klaar is vervolgens in smalle reepjes snijden. Was nu de spinazie en verdeel deze over de 4 salade kommen. Snijd de aardbeien in halven of kwarten afhankelijk van de grootte en verdeel deze samen met de blauwe bessen over de vier kommen. Verkruimel de walnoten in de hand en voeg deze ook toe aan de kommen. De Dash Vinaigrette kan los bij de salade worden geserveerd.

DASH vinaigrette voor 4 personen:

 • 3 el balsamico-azijn
 • 6 el extra vierge olijfolie

Meng de azijn en olijfolie door elkaar en voeg toe aan het gerecht. In het boek hebben we ook nog cranberrydressing die ook lekker is bij deze lunch.

Blue Zones

Langer leven en gelukkiger worden kunnen we het beste leren van mensen die ook daadwerkelijk langer leven dan de rest van ons. Onderzoeker Dan Buettner identificeert in zijn boek Blue Zones 5 regio’s in de wereld waar mensen gemiddeld duidelijk ouder worden. Aan de hand van deze vijf regio’s, waarvan er twee in Europa liggen, komt de schrijver tot 9 kenmerken oftewel 9 lessen om langer te leven. Hoewel er zeker kritische kantekeningen geplaatst kunnen worden bij de wetenschappelijke onderbouwing zijn er veel logische aspecten waar we van kunnen leren.

5 Blue Zones

Ikaria – Griekenland

Het Griekse eiland Ikaria is één van de twee Europese eilanden die tot de blue zones behoort. De inwoners van dit eiland worden gemiddeld 10 jaar ouder dan de rest van West-Europa, hart en vaatziekten komen 50% minder voor en er is 20% minder kans op vormen van kanker. Ook dementie komt minder voor. De inwoners van het eiland lopen veel en hechten veel waarde aan een rustig leeftempo met tijd voor familie en vrienden.

Loma Linda – Californië

De mensen in de adventisten gemeenschap in Californië leven 10 jaar langer dan de gemiddelde Amerikaan. Deze 9 duizend mensen drinken veel water, eten voornamelijk vegetarisch en snacken nootjes.

Sardinië – Italië

De tweede Europese blauwe zone is wederom een eiland, namelijk het Italiaanse eiland Sardinië. Het bergeiland kent 10 keer meer honderjarigen per 1.000 inwoners dan gemiddeld in de Verenigde Staten. Het dieet van de Sardijnen is erg gematigd met slechts 5 keer per maand vlees. Verder is de bevolking van oudsher gewend dagelijks grote afstanden (8 tot 10 km) te lopen.

Okinawa – Japan

De bevolking van het eiland in de stille oceaan staat bekend als de langstlevende bevolking ter wereld. Deze Japanners eten een gematigd plantaardig dieet, zijn actief met werk in de tuin en gebruiken verrassend weinig meubilair in hun huizen waardoor ook oudere mensen nog op de grond moeten zitten en weer opstaan. Hoewel het Japanse eiland Okinawa reeds lange tijd bekend staat om haar gezonde bevolking heeft hier toch de intreding van fast-food de levensverwachting al doen dalen.

Nicoya Peninsula – Costa Rica

De vijfde blue zone op de wereld ligt in Costa Rica. Nicoya Peninsula is een schiereiland en de bewoners hebben een twee keer zo grote kans gezond de 90 te halen dan Amerikanen. De bewoners eten weinig calorieën met een lichte avondmaaltijd. Opvallend is dat hun drinkwater bovengemiddeld veel calcium en magnesium bevat.

Dat deze kleine groepen gezond en lang leven lijkt door vergelijkbaar gedrag te worden gestimuleerd. De lessen die de schrijver van de Blue Zones hieruit trekt verdelen we onder in drie thema’s.

3 Langer Leven Thema’s

Eten & Drinken met mate

Hoewel wij Italianen, Grieken en zeker ook Amerikanen associëren met grote overdadig gevulde eettafels is er bij deze groepen uit de Blue Zones sprake van beperkte kleine maaltijden. Daarbij wordt er regelmatig vegetarisch gegeten. Ook alcohol wordt met mate gedronken maar niet volledig gemeden.

Natuurlijke beweging

Dat beweging gezond is zal niemand verrassen. Echter is het wel interessant om te zien dat deze lang levende groepen mensen vaak natuurlijke vormen van beweging kennen. Denk hierbij dus aan dingen als wandelen (over grote afstanden) en in de tuin werken maar zeker niet aan sporten en hardlopen. Deze actieve sporten zijn te veel belastend terwijl wandelen juist ontspannend werkt.

Sociaal Leven

Bij alle Blue Zone bewoners staat familie en mensen uit hun woongemeenschap centraal. Zij leiden een zeer sociaal leven met een kleine vaste groep mensen.

De lessen die we kunnen trekken uit de levens in de Blue Zones zijn niet verrassend maar wel motiverend. Met een eenvoudig simpel en sociaal leven zijn deze mensen gezonder en worden ze ouder.

Veel Gehoord Probleem: Gezond eten is (te) duur

Ten eerste, je bent het waard (klassiekertje)

Ten Tweede, het valt wel mee 🙂

Dat gezond eten erg duur is hoeft niet altijd waar te zijn. Uiteraard zijn verse kruiden van de supermarkt en verse vis redelijk aan de prijs. Echter ook groenten uit blik (bijvoorbeeld mais) zijn erg gezond en denk aan rijst (€1/kg)  en kip (rond de €6/kg) als basis ingrediënten van vele heerlijke maaltijden en je kunt prima betaalbaar koken.

In sommige kookboeken spreken ze gemakkelijk van groenten en kruiden uit eigen tuin, dit is voor veel Nederlanders lastig zeker wanneer je in de stad woont. Echter kun je wel goed opletten welke groenten op dit moment in het seizoen zijn, deze zijn namelijk ook goedkoper. Gebruik bijvoorbeeld deze handige kalender om elke maand te kijken wat in is: http://groentefruit.milieucentraal.nl

Het is ook altijd slim om met meerdere mensen samen te eten, voor 4 personen koken is altijd goedkoper dan alleen.

Wat staat er in het DASH Dieet Boek?

Hoewel we op onze website al de nodige tips en info geven omtrent het DASH Dieet staat er in het boek natuurlijk nog veel meer informatie. We krijgen regelmatig de vraag wat er precies in het boek te vinden is en willen dat in deze blogpost nog wat extra verduidelijken.

Het  DASH Dieet boek bestaat uit 7 hoofdstukken verdeeld over 168 pagina’s. In het eerste deel wordt in ongeveer 20 pagina’s uitleg over het dieet gegeven. Dit gaat uiteraard over wat het DASH Dieet is en hoe het werkt. Echter we gaan hierin verder en bespreken de 1e en 2e fase in het DASH Dieet, we geven een voedingspatroon schema, tips om te starten, tips voor fase 1 toepassingen, en concrete boodschappenlijstjes van wat je thuis op voorraad kunt houden.

Vervolgens zijn er 5 hoofdstukken met recepten, dit zijn: Ontbijt, Lunch, Voor- Bijgerechten, Hoofdgerechten en Nagerechten. Elk van deze hoofdstukken (behalve Nagerechten) begint met unieke fase 1 recepten en gaat vervolgens door met fase 2 recepten. Deze hoofdstukken zijn voorzien van de meer dagelijkse recepten die je snel en voordelig kunt maken als ook bijzondere recepten die wellicht voor het weekend zijn of de meer fanatieke thuiskoks.

Het 7e hoofdstuk bestaat uit 14-dagen schema’s met per dag uitgelegd wat je kunt eten. Zo hoef je zelf geen keuzes te maken en kun je simpel een schema volgen. Er is een schema voor mensen die de 1e fase volgens als ook voor de 2e fase van het dieet.

Zie hier 1 bladzijde uit de inhoudsopgave voor een idee van de recepten:

inhoudsopgave-deel

€150 voor de Hartstichting!

Bij de start van de verkoop van ons echte boek hebben we bij de eerste verkopen per boek €1,50 apart gezet voor de Hartstichting. Aangezien inmiddels de eerste serie boeken is verkocht hebben we vandaag €150,- over gemaakt aan de Hartstichting. Dit is namens onze eerste klanten van het DASH Dieet boek, bedankt!

De Hartstichting zet zich in voor de strijd tegen hart- en vaatziekten, er zijn meer dan 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in Nederland. De Hartstichting geeft voorlichting, promoot gezond eten en bewegen en steekt miljoenen in wetenschappelijk onderzoek.

Wil je zelf doneren of meer lezen over wat zij precies doen kijk dan hier: https://www.hartstichting.nl

Gun jezelf de tijd

Als je voor 12:00 een product besteld bij Bol.com kun je het vandaag nog ophalen! Kortom, één dagje wachten was te moeilijk voor ons ongeduldige mensen. We willen direct resultaat.

Helaas werkt het met een nieuw gezonder eetpatroon niet zo, dit kost tijd. Sterker nog, een nieuw eetpatroon is iets wat je voor altijd behoudt en waar je altijd aan kunt blijven werken. Eenmalig een paar weken gezond eten helpt veel te weinig voor de rest van je leven.

Kleine stapjes leiden tot grote resultaten

Wanneer je in een blog leest dat iemand in een jaar 5 kilo is afgevallen lijkt dit een flinke prestatie. Bedenk echter wel dat 5 kilo in 1 jaar slechts 96 gram per week is! Kortom verwacht niet teveel in de eerste weken en ga voor de winst op lange termijn

Hier lees je ook nog enkele leuke tips om het vol te houden, succes!

4 DASH Tips om meer te bewegen

Gezonde voeding en genoeg beweging gaan hand in hand. Het is lastig om af te vallen of je bloeddruk te verlagen enkel door op je dieet te letten. Dagelijkse beweging is een essentieel onderdeel van een gezond lichaam. Aangezien dit voor velen lastig is geven we 4 korte praktische tips om vandaag (niet morgen) meer te bewegen.

#Tip 1
Creeër één dagelijkse wandeling. Dit kan bijvoorbeeld zijn om elke ochtend de krant bij een kiosk te kopen of elke middag lopend boodschappen te doen. Zeker voor iedereen die in de stad woont zijn dit erg makkelijk te halen doelen. Ook als je meer in een buitenwijk woont is er vast wel een activiteit op 1 of 2 km afstand die je goed dagelijks kunt ondernemen. Verken je omgeving goed voordat je een dergelijke wandeling als onmogelijk afschrijft.

#Tip 2
Koop een stappenteller. Er wordt veel gesproken over de 10.000 stappen per dag die je zou moeten lopen. Hoeveel je er precies loopt is erg persoonlijk maar alleen al de toevoeging van een stappenteller stimuleert je om vaker en verder te lopen.

#Tip 3
Begin met korte workouts. Een uur naar de fitness gaan voelt misschien als een te grote drempel, begin daarom in het klein. Wellicht kun je bijvoorbeeld elke dag 10 situps en 10 push-ups doen, dit kost je minder dan 2 minuten!

#Tip 4
Neem de trap, ook als je thuis geen trap hebt maar in een appartement woont kun je deze tip toepassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grote warenhuizen in de stad waar iedereen stil staat op de roltrap. Met traplopen verbrand je ongeveer 10 kcal per minuut.

Houd op met “diëten”

Wij zijn géén voorstander van ‘diëten’ in de manier waarop veel Nederlanders dit regelmatig een korte periode toepassen. Het is overduidelijk dan er bij de goede voornemens in januari regelmatig een dieet wordt gestart om enkele weken of soms al dagen later weer te stoppen. Dit werkt niet en zal eerder negatieve effecten hebben dan positieve.

Hoewel het DASH Dieet natuurlijk ook een dieet is richten we ons hiermee toch echt op het aanpassen van het voedingspatroon voor de lange termijn. We willen niet stimuleren dat je in 10 dagen 10 kilo af kunt vallen of dergelijke extreme dingen. Het nadeel hiervan is helaas dat er dus ook op korte termijn minder resultaat te zien is. Dit is vooral lastig omdat hierdoor de motivatie kan dalen en er te vroeg weer wordt gestopt.

Van de mensen die het DASH Dieet starten en opgeven zien we dat een erg groot deel dit al in de 1e week doet. Zouden zij echt grote resultate in een paar dagen hebben verwacht? Waarschijnlijk hopen ze op een wonder maar weten ze zelf al dat ze het doorzettingsvermogen niet hebben. Echter bij elke aanpak, hoe goed of makkelijk deze ook belooft te zijn, geldt dat het doorzettingsvermogen het allerbelangrijkste is. Hoe heette dat tv programma van vroeger ook al weer? Geef nooit op 🙂