Blog

Tropische Meloen Salade – DASH Dieet Hoofdgerecht

Een lekkere fris-zoete maaltijdsalade voor 2 personen

 • 1 puntpaprika
 • halve orange candy meloen (of elke andere soort meloen)
 • handje druiven
 • half zakje rucola
 • 150 g gerookte kip
 • handje pecannoten of walnoten
 • 1 el balsamico azijn
 • 2 el olijfolie (extra vierge)

Snijd de puntpaprika in stukjes. Halveer de druiven en snijd de gerookte kip in reepjes. Halveer de meloen, haal de pitjes er uit met een lepel en snijd de meloen in blokjes. Meng de balsamico-azijn en de olijfolie tot een dressing.

Leg de rucola op een schaal en meng alle bovengenoemde ingrediënten er door heen. Bestrooi de salade met pecannoten en besprenkel met de dressing.

Deze salade is vullender dan je denkt, maar als een gezinslid DASH niet volgt, doe er voor diegene dan eventueel een beetje stokbrood bij ter aanvulling.

Nog 13 salade recepten vind je in ons eBook!

DASH Dieet voorgerecht: Bruschetta

Ingrediënten:

 • 1 volkoren stokbrood (of 2 kleintjes)
 • basilicum
 • peterselie
 • 2 teentjes geperste knoflook
 • 3 tomaten in fijne blokjes
 • 1 theelepel olijfolie
 • 2 theelepels balsamicoazijn
 • 1 theelepel zwarte peper

Snijd de stokbroden schuin af in stukken van ongeveer 2 cm en plaats deze vervolgens in de oven op 200 graden.  Bak de broodjes tot deze lichtbruin zijn. Snijd de kruiden in kleine stukjes en meng dit samen met de andere ingrediënten in een kom. Roer alles door elkaar en varieer in zwarte peper naar smaak. Verdeel alles over de gebakken broodjes en warm serveren.

DASH Dieet Lunchrecept: Spinazie-Kip Salade

Één van onze favoriete dash dieet lunchrecepten is onderstaande salade, snel en heerlijk!

Ingrediënten:

 • 800 gr. Spinazie
 • 250 gr. Aardbeien
 • 100 gr. Walnoten
 • 150 gr. Kipfilet
 • 250 gr. Blauwe bessen
 • Dash Vinaigrette

Sla de kipfilet plat en bak deze vervolgens op middelhoog vuur tot deze helemaal gaar is. Als de kip klaar is vervolgens in smalle reepjes snijden. Was nu de spinazie en verdeel deze over de 4 salade kommen. Snijd de aardbeien in halven of kwarten afhankelijk van de grootte en verdeel deze samen met de blauwe bessen over de vier kommen. Verkruimel de walnoten in de hand en voeg deze ook toe aan de kommen. De Dash Vinaigrette kan los bij de salade worden geserveerd.

DASH vinaigrette voor 4 personen:

 • 3 el balsamico-azijn
 • 6 el extra vierge olijfolie

Meng de azijn en olijfolie door elkaar en voeg toe aan het gerecht. In het boek hebben we ook nog cranberrydressing die ook lekker is bij deze lunch.

Cholesterol Verlagen

Een te hoog cholesterol gehalte wordt gezien als één van de belangrijkste risicofactoren voor het hartfalen. Percentages waarin een hoog cholesterol gehalte als oorzaak voor hartfalen wordt gezien lopen op tot wel 70% afhankelijk van de definities.

Een lager cholesterol gehalte bereik je door een gezonde voeding waarbij het verminderen van de vetinname en dan met name de inname van verzadigde vetten een belangrijke rol speelt. Het gaat echter niet enkel om het verminderen maar ook het toevoegen van specifieke producten.

Zo zijn vezelrijke producten erg belangrijke in een gezonde voeding, denk hierbij aan producten als havermout, bonen en bessen. Denk tevens aan goede vetten met omega 3 vetzuren. Deze zijn te vinden in vissen als zalm, sardines ansjovis.

Met minder vet eten (slechte vetten) en meer groenten en fruit maak je een belangrijke stap richting een dieet dat bijdraagt aan een lagere cholesterol. Daarbij is beweging natuurlijk ook een erg cruciaal aspect.

Handige recepten die gebaseerd zijn op het cholesterol- en bloeddruk verlagend DASH Dieet vindt je hier.

4 DASH Tips om meer te bewegen

Gezonde voeding en genoeg beweging gaan hand in hand. Het is lastig om af te vallen of je bloeddruk te verlagen enkel door op je dieet te letten. Dagelijkse beweging is een essentieel onderdeel van een gezond lichaam. Aangezien dit voor velen lastig is geven we 4 korte praktische tips om vandaag (niet morgen) meer te bewegen.

#Tip 1
Creeër één dagelijkse wandeling. Dit kan bijvoorbeeld zijn om elke ochtend de krant bij een kiosk te kopen of elke middag lopend boodschappen te doen. Zeker voor iedereen die in de stad woont zijn dit erg makkelijk te halen doelen. Ook als je meer in een buitenwijk woont is er vast wel een activiteit op 1 of 2 km afstand die je goed dagelijks kunt ondernemen. Verken je omgeving goed voordat je een dergelijke wandeling als onmogelijk afschrijft.

#Tip 2
Koop een stappenteller. Er wordt veel gesproken over de 10.000 stappen per dag die je zou moeten lopen. Hoeveel je er precies loopt is erg persoonlijk maar alleen al de toevoeging van een stappenteller stimuleert je om vaker en verder te lopen.

#Tip 3
Begin met korte workouts. Een uur naar de fitness gaan voelt misschien als een te grote drempel, begin daarom in het klein. Wellicht kun je bijvoorbeeld elke dag 10 situps en 10 push-ups doen, dit kost je minder dan 2 minuten!

#Tip 4
Neem de trap, ook als je thuis geen trap hebt maar in een appartement woont kun je deze tip toepassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grote warenhuizen in de stad waar iedereen stil staat op de roltrap. Met traplopen verbrand je ongeveer 10 kcal per minuut.

Terug naar Dashdieet.nl

€150 voor de Hartstichting!

Bij de start van de verkoop van ons echte boek hebben we bij de eerste verkopen per boek €1,50 apart gezet voor de Hartstichting. Aangezien inmiddels de eerste serie boeken is verkocht hebben we vandaag €150,- overgemaakt aan de Hartstichting. Dit is namens onze eerste klanten van het DASH Dieet boek, bedankt!

De Hartstichting zet zich in voor de strijd tegen hart- en vaatziekten, er zijn meer dan 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in Nederland. De Hartstichting geeft voorlichting, promoot gezond eten en bewegen en steekt miljoenen in wetenschappelijk onderzoek.

Wil je zelf doneren of meer lezen over wat zij precies doen kijk dan hier: https://www.hartstichting.nl

Wat staat er in het DASH Dieet Boek?

Hoewel we op onze website al de nodige tips en info geven omtrent het DASH Dieet staat er in het boek natuurlijk nog veel meer informatie. We krijgen regelmatig de vraag wat er precies in het boek te vinden is en willen dat in deze blogpost nog wat extra verduidelijken.

Het DASH Dieet boek bestaat uit 7 hoofdstukken verdeeld over 168 pagina’s. In het eerste deel wordt in ongeveer 20 pagina’s uitleg over het dieet gegeven. Dit gaat uiteraard over wat het DASH Dieet is en hoe het werkt. Echter we gaan hierin verder en bespreken de 1e en 2e fase in het DASH Dieet, we geven een voedingspatroon schema, tips om te starten, tips voor fase 1 toepassingen, en concrete boodschappenlijstjes van wat je thuis op voorraad kunt houden.

Vervolgens zijn er 5 hoofdstukken met recepten, dit zijn: Ontbijt, Lunch, Voor- Bijgerechten, Hoofdgerechten en Nagerechten. Elk van deze hoofdstukken (behalve Nagerechten) begint met unieke fase 1 recepten en gaat vervolgens door met fase 2 recepten. Deze hoofdstukken zijn voorzien van de meer dagelijkse recepten die je snel en voordelig kunt maken als ook bijzondere recepten die wellicht voor het weekend zijn of de meer fanatieke thuiskoks.

Het 7e hoofdstuk bestaat uit 14-dagen schema’s met per dag uitgelegd wat je kunt eten. Zo hoef je zelf geen keuzes te maken en kun je simpel een schema volgen. Er is een schema voor mensen die de 1e fase volgens als ook voor de 2e fase van het dieet.

Zie hier 1 bladzijde uit de inhoudsopgave voor een idee van de recepten:

inhoud